mindbodyoga

ontspanning door inspanning

yoga en meditatie


FILOSOFIE:

Yoga is een filosofie en betekent volgens Patanjali "het stilleggen van je onrustige gedachten". Gedachten zijn een continue stroom in je hoofd, zij komen en gaan weer, ononderbroken. Om deze wervelingen tot rust te brengen of in ieder geval een beetje rust in het chaos in je hoofd voor elkaar te krijgen is moeilijk en vergt discipline. Door meer rust in je hoofd te krijgen voel je jezelf ook rustiger en vrediger. 

Yoga omvat acht "paden". Zij zijn een middel om innerlijke rust en lichamelijke, psychische en spirituele gezondheid te bereiken.

De 1e STAP zijn regels, die aangeven hoe je je kunt verhouden tot je omgeving (geweldloosheid, waarheid, niet stelen, kuisheid en niet begeren).

De 2e STAP zijn regels, wat je juist wel zou moeten doen (zuiverheid, tevredenheid, vurige inzet, zelfstudie, overgave).

De 3e STAP is het beoefenen van asanas (lichaamshoudingen), die als doel hebben het lichaam sterk te maken en daardoor een langdurige meditatie (4e STAP) mogelijk maken. 

Door het concentreren op en vertragen van de ademhaling ( 5e STAP) wordt ook onze geest rustiger.

Het terugtrekken van je zintuigen, het in jezelf keren en invloeden van buiten weren is een voorbereiding op concentratie 

(6e STAP) en meditatie (7e STAP). Hiermee oefen je totdat je uiteindelijk de 8e en hoogste stap - Samadhi- bereikt, een toestand van volledige verlichting, totaal leeg, naamloos en zonder geheugen.

 

WERKING VAN YOGA:

Yoga zorgt voor meer flexibiliteit, versterkt de spieren, verbeterd je lichaamshouding en zorgt voor innerlijke rust en ontspanning. De eerste gedachte is misschien "Dit zal nooit iets voor mij zijn", maar geef het een kans, bij langdurige beoefening merk je het verschil.